Megjött BERT az új algoritmus

Nem olyan régen elindult a Google megfogalmazása szerint az elmúlt évek legnagyobb algoritmusmódosítása.  Bár még magyar nyelvterületen nem éles, de azért érdemes róla tudni.

A BERT ( Bidirectional Encoder Representations from Transformers) algoritmus lényege, hogy as segítségével emberszerűbben tudják értelmezni a kereséseket. A mostani algoritmus még a PINGVIN és PANDA algoritmusoknál is erősebb, mert hozzávetőleg minden 10. keresést érinti.  Egyenlőre még csak a teszt időszak zajlik és csak angol nyelven, de hamarosan élesíteni szeretnék és több nyelvterületre is kiterjeszteni.

BERT algoritmus

Fontos róla tudni, hogy a Rank Brain algoritmushoz hasonlóan mesterséges intelligencián alapszik. A neurális hálózatokon alapuló mély tanulási technikára épül, melynek segítségével szeretnék jobban megérteni a nyelvet.

Ennek a fejlesztésnek köszönhetően jobban megérti a Google a felhasználók keresési szándékait, ami pontosabb keresési eredményekhez vezet.  Az algoritmus lényege, hogy azokat a szó kapcsolatokat, amiket eddig félre értelmezett már jól tudja használni. Szeretné jobban megismerni a különböző nyelvek működését, hogy ezáltal még jobb szolgáltatást nyújthasson. Ez már régóta célja a keresőóriásnak, de most valóban nagy lépést tett ezen az úton.

Az új algoritmus nem helyettesíti a már jól bevált Rank Brain-t vagy más mesterséges intelligencián alapuló megoldást, hanem kiegészíti azokat. A keresések során egyszerre több módszer dolgozik, így kapva az aktuális lehetőségek szerint a legjobb eredményt.

Az angol anyanyelvű seo szakemberek bevallása szerint nem tapasztalható komolyabb helyezésbeli változás, bár a Rank Brain-t sem igazán lehetett érzékelni. Ebből is csak azt látszik, hogy a BERT-re sem lehet keresőoptimalizálni, mivel zömében a longtail kulcsszavak esetében hoz jobb eredményeket.

Miért fontos a Bert algoritmus a seo szakemberek és a weboldal tulajdonosok életében?

Mert az elmúlt 5 év legjelentősebb algoritmus frissítéséről van szó, ami a keresések körülbelül 10%-át érinti. Bár a BERT algoritmus egyenlőre csak angol nyelven működik, de hamarosan Magyarországon is élesedik. Ez pedig azt jelenti, hogy még pontosabb találatokat kapnak majd a felhasználók. A vállalkozásokra nézve is jótékony hatással lesz ez az újítás, legalább is, ha jól megírt keresőoptimalizált szövegeik vannak.  Ezzel az újítással megtett még egy lépést a kereső óriás, hogy a minőségi valóban hasznos tartalmakat helyezze előtérbe.

Leave a Reply