Porcfelszín-károsodások (Porckopás)

Térdterheléses kezelés, 2. A mozgásrendszer működése és alkalmazkodóképessége

Ennyi térdterheléses kezelés hátra.

Porcfelszín-károsodások (Porckopás)

Épp tegnap múlt el az eddigi leghosszabban tartó - ahogy kezelőm mondja - érzetdús időszak, mely a bal combcsontot és csípőt érintette. Egy lábtörésből kifolyólag különösen terheltem a bal oldalt ami a támaszkodást és erőkifejtést illetiígy helyre kellett igazítani az egyensúlyhoz közeli használatot — mind a lábak, mind a teljes gerinc érdekében.

Az ízületi porckopás más néven: artrózis az ízületekben A térdfájdalom lehet egy rossz mozdulat következménye, de kialakulhat lassan, hónapok-évek alatt is.

Még ennyi idő után sem voltam a legtürelmesebb, bevallom. Már megszoktam, hogy egy-egy szobrászkodás után a következő napok izgalmasak, de ez a régóta tartó deformált állapot helyrehozása miatt a leghosszabbra sikerült Türelem és finom mozdulatok segítették végül az integrációt.

térdterheléses kezelés

Még mindig nem hiszem el. Azt leginkább, hogy elkezdtem. És még mindig lelkesen folytatom és várom minden héten a következő kezelést. Ez azért nagyon meglepő számomra, mert ez az egyetlen dolog eddigi életemben, amit végigcsinálok. Tudod, van ez a sok szülő és társadalom által rád tett feladat, mint az iskolák, vizsgák, ilyen-amolyan teendők. Aztán valahogy, valamikor jön egy új helyzet, egy nem várt fordulat és megváltozik benned valami.

Condropathia (porc felpuhulás)

Nem nagyon lehet neki keretet szabni, elnevezni, főleg meghatározni a hogyanját; egyszerűen megtörténik, s azután már nem érvényes az előző hitrendszer. Szóval valami ilyesmi történt az én esetemben is. Mielőtt elkezdtem a kezeléssorozatot, számos térdterheléses kezelés tudtam felsorakoztatni ellene: Pénz — jaj, de hát nekem erre nincs pénzem Idő — 13 hét?

térdterheléses kezelés

Az rengeteg! Én addig nem bírok várni! Jaj, csak ezt ne!

Térdkalács elmozdulás

A különböző pontokon érzett fájdalmak a testem viszont nem igazán törődtek ezekkel a gondolatokkal, sőt rendszerint újra és újra afelé tereltek, hogy épp eleget vártam a feltérképezésükkel és gyógyításukkal. Hostesskedés magassarkúban miért is gondoltam ezt valaha jó ötletnek?!

Nehéz mozgás, ízületi + porcbajok ellen 5 természetes segítség

Egyet tudtam ezekre gondolva: meg kell tennem magamért, el kell kezdenem, ha komolyan szeretnék magamra figyelni. Jól tudtam, hogy erre a jóga és a pihenés az eddigi munkafolyamatok tudatos lecserélésével nem fog megoldást nyújtani.

A kezelővel történő első találkozást azonban mégis megelőzte 6 hónap, majd a folyamat elindulása erre még 4 hónapra történt.

2. A mozgásrendszer működése és alkalmazkodóképessége

Hát, igen, úgy tűnik, sok idő kell a buksiban a régóta dédelgetett gátak és ellenérzések leküzdésére De sose késő. Az elmúlt hónapokban sok emberrel találkoztam, barátokkal és idegenekkel egyaránt.

Egy-egy mozgatást sokszor csoportosan végeznek: az ilyen, adott ízület körül egy irányban mozgató izmokat nevezzük társizmoknak, más néven agonista vagy szinergista izmoknak. Amikor ugyanazon ízület körül ellentétes működést fejtenek ki, akkor pedig ellenlábas vagy antagonista izmokról beszélünk. Nos, lássuk, a különféle szereppel leírható izmok miként dolgoznak váz-szerkezetekként, melyekkel terheket emelünk, nyomunk, húzunk és forgatunk. A vázrendszer elemei az izmokkal összekapcsolódva emelőkként is leírhatóak, s ez különösen a végtagváz elemeinél szemléletes — az emelőszerkezetek működését egyszerűen csak úgy vehetjük észre mint végtagmozgásokat.

Bármikor felmerült a testszobrászat a beszélgetéseinkben mindig kiálltam mellette és őszintén, lelkesen meséltem róla. Kaptam érdekes reakciókat; a leginkább felkavaró mégis az volt, amikor megkérdőjelezték az anyagi oldalát: ha most többet keresel, miért nem az eddig fontosnak tartott dolgokra költöd el, ahogy mindig is szeretted volna?

Miért egy ilyen luxus-sorozatra? Először feldühített. Aztán megszületett a válaszom: épp erre szeretném költeni, erre vágytam mindig is: hogy szabad lehessek fájdalomtól mentesen a testemben; hogy érezzem, milyen energiapályák vannak, amin keresztül érzékelek, élek; hogy elhiggyem, fontos vagyok magam számára, és mindenféle szükségletek miatt bevállalt munkahely elé helyezem az ital ízületi fájdalommal. Mindenkinek más a prioritás.

Ha elöl fáj — patellofemorális szindróma Az elnevezés a térdkalács  patella és a combcsont  femur közötti ízület problémájára utal. Normális esetben a térdkalács pontosan illeszkedik a combcsont elülső felszínén található mélyedésbe, így mindkét oldala egyenlő mértékben terhelődik. Amennyiben a térdkalács, vagy a combcsont alakja eltérő, a terhelés egyenetlen, ami hamar porcszövet károsodáshoz vezethet. A térdkalácsot oldalirányban erős szalagok tartják a középvonalban. Kóros anatómiai helyzet, vagy a szalagok elégtelensége a középvonalhoz képest a térdkalács elmozdulását okozhatják.

Én őszintén kijelenthetem, térdterheléses kezelés nem bántam meg egy forintját sem, és egy percét sem. Sosem gondoltam csípőízület kezelési módszerei, hogy a fizikai testen keresztül ilyen sokat tudok majd meg a belső világról; hogy hétről hétre ekkora gyógyulásra képes a testem; hogy kétségek nélkül el tudom szánni magam valamire hozzáállás változása nélkül.

térdterheléses kezelés

A érzékeléssel, a határfeszegetéssel vagy kiépítéssel először isa békével, a türelmes szeretettel.