Orrsövényferdülés tünetei és kezelése - HáziPatika

Orr porc. Az orr gyakoribb rendellenességei és műtéti megoldásai

Részei[ szerkesztés ] Felső fala többszörösen megtört csontfelszín.

Mi az orrsövényferdülés?

Elöl az orrcsontoknak orr porc a fal hátrafelé és felfelé halad, egy darabon a homlokcsont pars nasalisa is alkotja, majd valódi tetejét a rostacsont rostalemezea lamina cribrosa képezi. Ennek likacsain keresztül két-két sorban lépnek be az orrüreg felső részéből orr porc szaglóidegszálak fila olfactoria a koponyaüregbe.

Hátul az ékcsont testéhez érve, ennek vékony csontlemezek által alkotott függőleges fala a rostalemezzel lefelé és előrefelé nyíló derékszögű szögletet zár orr porc ez az orrüreg recessus sphenoethmoidalis a. Ezután a felső fal vízszintesen folytatódik az ékcsont testének alsó felszínén, ahol a choanáknál véget ér, illetve a garatnak a koponyaalap által alkotott felső falába megy át.

A háziállatok funkcionális anatómiája

Alsó falát a kemény szájpad alkotja. Ez sima, a felső falnál jóval szélesebb csontfelszín, amelyet középen a crista nasalis választ el. Ehhez támaszkodik a csontos orrsövény alsó része. A kemény szájpadot a felső állcsont processus palatinus a és a szájpadcsont vízszintes lemeze képezi kereszt alakú varrattal.

orr porc ízületi féreg

A crista nasalis előre- és hátrafelé is egy-egy tövissel spina nasalis anterior és spina nasalis posterior ugrik ki az apertura piriformis alsó peremén és a choanák között. A csontos orrsövény septum nasi osseum az orrüregfelek közös medialis falát képezi. Két csont alkotja; felül és inkább előrébb a rostacsont lamina perpendicularisaamely elöl az orrcsontok belső felszínére, hátul az ékcsont testének középvonalára támaszkodik.

Hátsó és alsó részét az ekecsont vomer képezi, amely hátsó-felső kiszélesedett részével ala vomeris az ékcsont teste alsó felszínéhez rögzül, míg alsó széle a csontos szájpad crista nasalis ára támaszkodik.

Orrsövényferdülés élettani okai

A két csontlemez előrefelé nyílt derékszöget hagy szabadon, amelyet a porcos orrsövény septum nasi cartilagineum tölt ki. Nemritkán a két csontlemez nem érintkezik egymással, hanem a porcos orrsövény keskeny nyúlványa nyúlik el egészen az ékcsont testéig. A lateralis fal a legbonyolultabb.

A róla elemelkedő orrkagylók conchae nasales által nagyobbrészt fedett. Az oldalfal elülső részét teljes magasságban a processus frontalis maxillae belső felszíne alkotja.

orr porc térdízület ízületi gyulladása 2 fokos gonarthrosis kezelése

Közvetlenül emögött felül a rostacsont labyrinthusát beborító medialis vékony csontfal kezdődik, amelyről a felső és a középső orrkagyló ered. Ez a csontfal hátrafelé egészen az ékcsont testéig terjed.

orr porc édesem. készítmények az oszteokondrozisra

A felső orrkagyló concha nasalis superior eredési vonala legfelül inkább már a recessus sphenoethmoidalisban van, felfelé domborodó ívben; alatta találjuk a hátsó rostasejtek nyílását. A középső orrkagyló concha nasalis media eredési vonala egészen elöl a maxilla homloknyúlványán kezdődik, majd hirtelen felemelkedés után hátrafelé ízületek fáj, ami segít süllyedve éri el a szájpadcsont függőleges lemezének felső részét, ahol szintén egy kis orr porc tapad.

Közepe alatt egy nagyobb rostasejt félgömbszerően kiemelkedő csontfala, a bulla ethmoidalis emelkedik ki a labyrinthus medialis felszínéből. Ez előtt és alatt húzódik felfelé irányuló homorulattal a rostacsont processus uncinatusa.

Orrsövényferdülés panaszt okozó mértéke

A bulla ethmoidalis és a nyúlvány közötti félhold alakú rés, a hiatus semilunaris marad szabadon. A hiatus semilunaris hátsó része bevezet a sinus maxillarisba.

orr porc térd sérülés ősszel

Elülső részében nyílik a sinus frontalisnak a rostacsont-labyrinthuson átvezető kijárata. A rostacsont első része alatt, közvetlenül a maxilla homloknyúlványa mögött a könnycsont hamulus lacrimalisa is részt vesz az orrüreg oldalfalának alkotásában, befelé lezárva a canalis nasolacrimalist.

orr porc térdízületi ízületi szinovitisz

A rostacsont alatt az orrüreg oldalfalát a maxilla testének medialis felszíne alkotja, de ennek nagyobb része a nagy hiatus maxillaris. A hiatus maxillaris jelentős mértékben fedett részben az alsó orrkagyló e nyúlványával, részben a szájpadcsont függőleges lemeze révén.

orr porc glükózamin az ujjak artritiszére

Az alsó orrkagyló tapadási vonala felett azonban a processus uncinatus és az alulról felnyúló alsó orrkagyló nem képes csontosan zárni a sinus maxillarist. Ezt a hézagot csupán nyálkahártya fedi.

  • Térd porc károsodása
  • Térdkárosodás hemarthrosis
  • Orrsövényferdülés tünetei és kezelése - HáziPatika
  • Az orr, nasus Csontos és porcos vázból, azt borító és kiegészítő lágy részekből álló, üreges szerv.
  • Izületi betegség tünetei
  • Orrsövényferdülés Szerző: dr.
  • Gondok az orrunk körül | Rózsakert Medical Center
  • Az orr sérülései A külső orr sérülései, orrcsonttörés Az orr kiugró helyzete és csontos vázának törékenysége miatt gyakran sérül.

Előrébb az alsó orrkagyló legmagasabban felnyúló tapadó széle hozzájárul a canalis nasolacriminalis bezárásához, így e csatorna az alsó orrkagyló alatti alsó orrjáratba nyílik. Az oldalfal hátsó részét teljes magasságban a szájpadcsont függőleges nyúlványa, majd a processus pterygoideus medialis lemeze képezi. A függőleges szájpadcsontlemez két felső nyúlványa közti incisura és az ékcsont teste a foramen sphenopalatinumot zárja közre.

Navigációs menü

A frontalis keresztmetszeten látszik, hogy az orrsövény mellett mindkét oldalon keskeny sagittalis rés marad szabadon, ez a közös orrjárat orr porc nasi communis. Az oldalfalról kagylóhéjszerűen benyúló orrkagylók alatt pedig egy-egy orrjárat, felső, középső és alsó meatus nasi superiormeatus nasi medius és meatus nasiinferior van.

A szemüreg medialis fala és az orrüreg oldalsó fala közé a rostasejteket magában foglaló rostasejt-labyrinthus ékelődik.